Ricottový koláč s citronem a konopným olejem

Konopný olej je skvělý na doplnění mastných kyselin, poskytuje výživu mozkovým tkáním a podporuje kardiovaskulární soustavy.

Tenhle koláč s konopným olejem si jednoduše zamilujete. Lidé se často bojí s konopným olejem vařit kvůli jeho specifické chuti, ale tady ucítíte jen skvělou kombinaci kyselého citronu, jemné ricotty a vánoční vanilky.

Na koláč potřebujete:

  • 130g polohrubé mouky1 lžička prášku do pečiva2 špetky soli

  • 2 vajíčka – oddělené žloutky od bílů

  • 90g krupicového cukru

  • 10g vanilkového cukru

  • Kůru ze dvou citronů

  • 50ml konopného oleje 

  • 190g ricotty

  • Cca 60ml citronové šťávy

  • Tuk na vymazání formy.

Na ozdobu potřebujete:

  • Zbytky ricotty

  • 1 lžičku vanilkového cukru

  • Čerstvé plátky citronu

Postup:

  • Smícháme mouku se solí a kypřícím práškem.

  • Žloutky s kůrou a cukrem vyšleháme do hladké pěny.

  • Bílky se špetkou soli vyšleháme do sněhu.

  • Vmícháme mokré ingredience do žloutkové pěny a sypké ingredience do mokrých. Pomalu a jemně.

  • Jako poslední krok do vzniklé směsy přidáme vyšlehaný sníh. Vzniklé těsto pečeme dozlatova na 160 stupňů cca 15-20 minut.

  • Na vychladlé těsto natřeme zbylou ricottu a ozdobíme vanilkovým cukrem a plátky citronu.


Sušenky s konopným semínkem
Ingredience:
  • 1 hrnek hl. mouky
  • 1 bal.prášek do pečiva
  • 1 bal.rozpuštěné máslo
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 bal.vanilkový cukr
  • 1 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 hrnku nasekaných ořechů
  • čokoládové čočky
  • konopné semínko
  • čokoládová poleva

Postup

  1. Vajíčko s rozpuštěným tukem promícháme a postupně vsypeme všechny sypké suroviny.
  2. Je z toho hodně husté těsto.
  3. Z něho mokrou rukou nebo malou lžičkou tvoříme kuličky o průměru 2,5 cm, které dáme na plech s pečícím papírem a trošku rozmáčkneme na placku.
  4. Pečeme na 180 stupňů do růžova, asi 15 min.
  5. Na závěr polijeme hořkou čokoládou a posypeme konopným semínkem.


Follow us on Facebook